Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τί είναι ... τα βακτήρια;

Τί είναι ... τα βακτήρια (μονήρη);
από τη Γεωργία Χριστοδούλου


Γ ε ν ι κ ά   γ ι α   τ α   β α κ τ ή ρ ι α:
Τα βακτήρια είναι  μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί, σπάνια είναι και πολυκύτταροι,  που συναντούνται σε κάθε είδους βιότοπους και σε πολύ μεγάλους αριθμούς.


Π ο ύ  β ρ ί σ κ ο ν τ α ι,   τ ί  σ χ ή μ α   έ χ ο υ ν :Τους συναντάμε από μια σταγόνα σάλιου έως και μέσα στο χώμα, από τους πάγους των πολικών περιοχών μέχρι και τις ερήμους των τροπικών περιοχών, μέχρι το βαθύ των ωκεανών. Εντοπίζονται πάνω στα σώματα ζώων και φυτών καθώς και στο έδαφος.
Τα βακτήρια έχουν διάφορα σχήματα σφαιρικό, ραβδοειδές, σπειροειδές, καθώς και καμπυλόγραμμων ράβδων. Οι διαστάσεις των βακτηρίων μετριούνται σε εκατομμυριοστό το μέτρου, πρόκειται για τους μικρότερους μονοκύτταρους οργανισμούς μεταξύ των έμβιων όντων της φύσης μετά από τους ιούς. Τα βακτήρια έχουν πολύ απλή κυτταρική δομή. Σε ένα γραμμάριο χώματος συνήθως υπάρχουν 40 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα, ενώ σε ένα χιλιοστόλιτρο γλυκού νερού βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο βακτηριακά κύτταρα. 


Τ α  β α κ τ ή ρ ι α   κ α ι   ο   ά ν θ ρ ω π ο ς :
Τα βακτήρια είναι πολύ σημαντικά για την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και εξαρτώνται από αυτά όπως πχ η δέσμευση αζώτου από την ατμόσφαιρα. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 10 φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα σε σχέση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί βρίσκονται στο δέρμα και στο έντερο. Τα περισσότερα βακτήρια στο σώμα είναι ακίνδυνα και μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Λίγα είδη βακτηρίων είναι παθογόνα και προκαλούν μολυσματικές παθήσεις όπως: χολέρα, λέπρα, πανώλη, σύφιλη. Οι πιο κοινές θανάσιμες βακτηριακές ασθένειες είναι οι αναπνευστικές μολύνσεις, με τη φυματίωση μόνο να σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπων το χρόνο, στην Αφρική κυρίως. Στις αναπτυγμένες χώρες τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις βακτηριακές μολύνσεις. Τα βακτήρια είναι σημαντικά για την διαχείριση των αποβλήτων, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της ζύμωσης και στη βιοτεχνολογία και την κατασκευή αντιβιοτικών και άλλων χημικών.

Βακτήρια (φωτογραφία από wikipedia.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου